Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Multinuda v multikině

Dnes máme v kině vyhřívaná sedátka, na klíně půl kila občerstvení a na plátně buď nějaký nízkorozpočtový snímek, nebo slizké monstrum cenící uši, nebo čím to vlastně ty galaktické příšery koušou. A považte, děti se u toho nudí.

Byli jste v poslední době v kině? Přivítala bych, kdyby vaše odpověď byla záporná, protože mám nachystaný moc pěkný odstaveček popisu, co diváky v kinosále čeká, a nechci vás o něj ochudit. Zvláště ty lajdácké návštěvníky, kteří kinematografii podpořili naposledy, když měla premiéru Pytlákova schovanka. Pro vás cesta za multikinovou kulturou může bez předběžné průpravy znamenat totéž, jako když Kája Mařík půjde poprvé nakupovat kvasnice do supermarketu. Než dnes hlavní hrdina zmasakruje pár kolemjdoucích teroristů, vylokáte v kině putýnku coca coly a podestelete se slanou kukuřicí z kornoutu, za kterým jsou desetiletému dítěti vidět jen odstávající uši. To není kultura podle mého gusta. A jestli se to někomu líbí, proč si nezajde na gáblík někam, kde ho nebude rušit filmové představení?

Vím, co chybí multikinům. Je to lidský faktor. Víte například, jak se jmenuje ten člověk, co vám dneska promítá? Vidíte, a já jsem měla ještě to štěstí, že jsem seděla v kině, kde paní pokladní a promítače znali osobně i přespolní. Tenkrát se do kin po letech vrátily kdysi populární Mayovky a zažívaly novou diváckou slávu. Takže když vešlo ve známost, že ve vedlejší obci promítají Poklad na stříbrném jezeře, domluvili jsme se s přáteli, že tam zavítáme.

Hned při příchodu nás překvapilo, že vstupenky nejsou číslovány. Pokladní nás instruovala, že místa k sezení si musíme, cituji: Urvat sami. V sále to žilo. Lidé se překřikovali, strkali a dávali si vzájemné rady, kam má kdo jít. Ne vždy to znamenalo sedadlo a řadu. Když se setmělo a rozruch pozvolna uhasínal, ozval se z promítací kabiny hlasitý pokyn směřující někam do obecenstva: „Gavenda, dřepni si už a nezdržuj!“ Plni očekávání jsme se zavrtali hlouběji do sedadel, když nám začalo být divné, že příběh je nejen bez úvodních titulků a působivé melodie, ale že začíná nelogicky uprostřed a Vinnetou již cválá kolem Stříbrného jezera.

„Hadrava, to snad není možný, dal jsi tam druhý kotouč!“ zařval někdo za námi a sál se nespokojeně rozzurčel. „To je tenhle měsíc už potřetí,“ konstatoval další domorodec. Zatímco na plátně byli nebozí zajatci přivazováni ke stromu tlustými lany, ozývalo se ze všech stran: „To je marný, Hadrava je už v hospodě, skočte tam někdo pro něj!“

Několik dobrovolníků opustilo sál. Jeden z nich se po chvíli vrátil, aby nás informoval, že promítač má už jednu desítku v sobě, ale než mu roztočí druhou, tak nám to přijde vyhandlovat. Mezitím si odskočila paní, která seděla vedle kamaráda, zavrtět těstem na koláče. Alespoň o tom informovala jinou hospodyni, sedící o tři řady výš. Když už byla mezi dveřmi, kamarádka jí hlasitě radila přes hlavu pána, který seděl v mysliveckém klobouku: „Růžo, dej to dál od kamen, nebo ti to přijde naproti.“ Moc se nám to domácké prostředí zamlouvalo. Ledva Hadrava vyměnil pásky, mohlo se začít znovu. Ale paní pokladní ještě volala do zadních řad na nějakého Holotu, aby honem přiložil do kamen a trochu to proroštoval, nebo tu všichni nastydneme. Nám zima rozhodně nebyla. Tolik zábavy jsme ani neočekávali. Skoro nás mrzelo, že filmové plátno opět ožilo dobou, kdy kolty visely proklatě nízko a charaktery hrdinů neúplatně vysoko.

„Uáááá,“ zařval po deseti minutách můj asi tak dvacetiletý soused a mlátil se dlaní přes pusu, ve snaze rozvibrovat svoji verzi indiánského pokřiku. Strašně jsem se lekla. Bylo to ve chvíli, kdy bandité obléhali ranč a ztichlé kino čekalo, až indiánský náčelník přicválá s rudými bratry osadníkům na pomoc. Chasník si zřejmě oddychl, že přijeli včas a dal průchod svojí radosti.

„Jestli mi ještě jednou nenecháš pod lavičkou klíče, tak tě nepustím na školu v přírodě,“ vyhrožoval náčelník Utahů Vinnetouovi. Tedy alespoň tak to asi na pět vteřin vyznělo, protože rozdurděný pán v montérkách, který hrozil od vchodu někam mezi místní omladinu v zadní části sálu, hovořil naprosto synchronně s hlavními hrdiny na plátně.

„Nedáte si hašlerku?“ zachrastila mi nějaká paní sáčkem u ucha? Než jsem stačila zareagovat, požádala mě dobrosrdečně, abych pytlík nechala kolovat. Asi čtvrt hodiny před závěrem se nějaká zbožná paní v první řadě začala náhle vroucně modlit, aby film skončil před devatenáctou hodinou, protože to zde prý obyčejně vypadává elektrika a museli bychom to přijít dokoukat v sobotu dopoledne.

Tak co? Už mi aspoň trošku závidíte? Zaručuji vám, že při takovém promítání byste se rozjařili mnohem víc než v multikinech, kde všechno šlape jako na drátkách. Je mi trochu smutno, když pomyslím, že dneska se mladí s poctivou zemitou zábavou nesetkají. Vše je takové instantní, předpřipravené a někdy i předžité. Mají v kině vyhřívaná sedátka, na klíně půl kila občerstvení a na plátně buď nějaký zádumčivý nízkorozpočtový snímek, či v lepším případě slizké monstrum cenící uši, nebo čím to vlastně ty galaktické příšery koušou. A považte, děti se u toho nudí.

Ale já vím, co by to chtělo. Pár spravedlivě rozhořčených indiánů ke koukání, do každé řady jednu babu, co umí zadělat na buchty a do promítací kabinky Hadravu.

Autor: Zdeňka Ortová | neděle 14.4.2019 8:16 | karma článku: 39,28 | přečteno: 4414x
  • Další články autora

Zdeňka Ortová

Když děkovnou řeč nezvládnou ani spisovatelé, jak můžou obstát zpěváci

Určitě taky znáte ten divácky zoufalý pocit, když v televizi sledujete předávání cen některé z uměleckých soutěží a anket.

21.4.2024 v 9:58 | Karma: 29,44 | Přečteno: 796x | Diskuse| Kultura

Zdeňka Ortová

Když se vám klíště zakousne na choulostivém místě

Klíšťata netrpí studem a vlezou vám kamkoli. Mají na lidech nejraději teplá, tenká a vlhká místa. Snadno se k nim přisají a udělají si tam pelíšek.

14.4.2024 v 8:43 | Karma: 37,29 | Přečteno: 6747x | Diskuse| Ostatní

Zdeňka Ortová

Zdvořilý důchodce se penze nedožije

Jednáním o zvyšování věku odchodu do důchodu se nějak nedaří, ačkoli jedno se zdá jisté. Tomuto zvýšení se zřejmě do budoucna vyhnout nelze.

9.4.2024 v 9:54 | Karma: 41,89 | Přečteno: 5751x | Diskuse| Ostatní

Zdeňka Ortová

Chcete být zdraví? Jezte hodně dravě!

Nedivím se, když na návštěvě u babičky raději než po kolečku cukety, sáhnete po čerstvém štrúdlu a libujete si, že možná nebudete žít tak dlouho, ale za to radostněji.

4.4.2024 v 14:01 | Karma: 24,68 | Přečteno: 743x | Diskuse| Ostatní

Zdeňka Ortová

Letos jsem hodovníkům vajíčka nedávala. Víte, jak jsou drahý?

A protože nouze naučila Dalibora housti, dostala jsem nápad za všechny prachy, a přitom skoro zadarmo.

1.4.2024 v 15:52 | Karma: 29,68 | Přečteno: 908x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Rusové zasévají v Charkově strach. Utečte, dokud je čas, hrozí obyvatelům

23. dubna 2024  18:58

Kreml provádí koordinovanou leteckou a informační operaci proti Charkovu s cílem vyvolat mezi...

Koalici rozdělují výše daňové slevy na poplatníka i výpověď bez udání důvodu

23. dubna 2024  14:33,  aktualizováno  17:40

Rozpory ve vládní koalici u zásadních věcí přibývají s blížícími se volbami, ale i kvůli tomu, že...

Británie uvede zbrojní průmysl do válečného režimu, oznámil premiér

23. dubna 2024  16:56,  aktualizováno  17:29

Britská vláda uvede zbrojní průmysl do válečného režimu, uvedl v úterý britský premiér Rishi Sunak...

Herečky ze Zlaté labutě vydražily rekvizity ze seriálu pro děti z dětských domovů

23. dubna 2024

Seriál Zlatá labuť se blíží do finále, a proto TV Nova uspořádala v sobotu charitativní akci v Art...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 509
  • Celková karma 32,62
  • Průměrná čtenost 2195x
Jsem spisovatelka, knihovnice, blogerka a žena s hlasitým úsměvem

Facebook: Zdeňka Ortová, BLOG, BLOK, BLOČEK:

https://www.facebook.com/people/Zde%C5%88ka-Ortov%C3%A1/100006730388524

Seznam rubrik