Herdu do zad neberu, i kdyby frčela v celé Evropské unii

20. 09. 2019 8:36:43
Být slušný není nevkusná slabost, jen se ji dnes někteří snaží vytěsnit, protože se v její přítomnosti hůř daří hulvátství.

Chtěla bych pohovořit krátce o romantice, protože mám strach, aby to romantika nevzala zkrátka. Sklony k romantice jsou dnes totiž často brány jako dětská neomalenost, která nás měla přejít ve čtvrté obecné, prostě něco jako prst v nose a vylizování talíře po chutném obědě.

Zkrátka se odmítám zúčastnit soudobých pogromů na čestnost, slušnost, zdvořilost, kavalírství, ušlechtilost ducha, vstřícnost srdce a poctivost charakteru, které začínají být vydávány za nevkusnou slabost. Snaha vytěsnit tyto pojmy mezi archaismy je evidentní. Já vím proč. Ono se totiž v jejich přítomnosti daří hůř hulvátství, úlisnosti, hrubosti, falši i aroganci. A tak tímto způsobem bojují o větší prostor. A já se nestačím divit, proč těmto lidem tak snadno ustupujeme.

Neznám totiž jediný případ, kdy by čtení o lásce Jany Eyrové a pana Rochestera někoho motivovalo k vymlácení hospody či přepadení benzínové pumpy.

Je hloupé ohrnovat nos nad Artušovskými legendami, protože je neškodnější ohánět se v duchu ve jmému cti Excaliburem, než v reálu výhružkami, že někomu šlápnete do úsměvu a proženete ho s kudlou v ruce, až mu budou trenky malý.

Závěrečný odchod Rhetta Butlera od Scarlett přiměl sice už nejednu ženu k slzám, ale ještě žádná kvůli tomu nezdemolovala malebné sousoší před radnicí, ani neudělala z mouchy pěšáka.

Jestli to ještě není jasné, uvedu příklad mojí vesnické sestřenice, která po shlédnutí Pretty Woman měla chuť na palačinky se šlehačkou a po Rambovi měla chuť zaříznout husu.

Přestaňte se cítit vykořeněně, protože se vám líbí Hříšný tanec a při Noční můře v Elm Street vám bobtnají žaludeční vředy. Buďte pyšní na to, že je vám bližší chodit s hlavou v oblacích než být jednou nohou v kriminále. Přidá-li ve společnosti muž k pozdravu políbení ruky, jsem potěšena. Herdu do zad neberu, i kdyby frčela v celé Evropské unii.

Romantické totiž není automaticky totéž, co kýčovité, ale ani akční nemusí být jen ekvivalent pro stupidní. Kam se poděla tolerance? Přiznávám, mám ráda večeři při svíčkách a voňavou koupel. Že vám je milejší studená konzerva, plazení v zabláceném rigolu a drezúra zásahových elitních jednotek? Upřednostňujete rotvajlera před pudlíkem? Já vám to neberu, tak vy, prosím, neubližujte tomu mému.

Červené trenýrky, obřízka a mužské slzy mají společný osud; ani jedno pánové neukazují každému na potkání. Ale i drsný kabátec může mít malou, nejlépe bezednou sentimentální kapsičku, kam si schovává to, co se stydí předvádět veřejně. Vždyť akční stoupenci jsou taky zranitelní a při sledování starších filmů prostě jen tuctově žárlí na bezelstně modrý pohled Paula Newmana, noblesní chování Oldřicha Nového a chlapácké zrání Seana Conneryho.

Proč by si jinak dali tolik práce, aby naše idoly očerňovali, kdyby se jimi necítili být ohroženi? Taky vám už společenské týdeníky chtěli znechutit Newmanův oční sex-appeal spekulací o kontaktních čočkách, Conneryho šarm drby o nerudném starci zakomplexovaném řídkým vlasovým porostem a představiteli Kristiána nasadit psí hlavu, protože neovládal jízdu na rotopedu a kung-fu?

Cha, a co kdybychom vám my, romantičtí snílci, oplatili stejnou mincí? Snad nemáte ani ponětí, že si Chuck Norris při dotazu na nejbližší posilovnu rozpačitě utahuje bederní pás, který mu zpevňuje povislé břišní svaly. Že Alfred Hitchcock měl přezdívku „kočičí čeníšek“ a rozlítostnil ho i vánoční papír. A ... cože? Co to říkáte? Že Popelka měla nohu dvaačtyřicítku? No vy si fakt nedáte pokoj. :-)

Autor: Zdeňka Ortová | pátek 20.9.2019 8:36 | karma článku: 31.72 | přečteno: 1342x

Další články blogera

Zdeňka Ortová

Český lev a filmy, které nepotěší

Já vím, že je potřebné točit vážné filmy s velkým poselstvím, filmy, které hledají pravdy a rozdírají duše i svědomí, filmy, které diváka zarazí do sedadla a sevřou mu hrdlo.

11.3.2024 v 7:34 | Karma článku: 44.72 | Přečteno: 5379 | Diskuse

Zdeňka Ortová

Politik by vymámil z jalové krávy tele

Stačí zajít na předvolební mítink, politické shromáždění, podívat se na televizní zprávy či nakouknout do poslaneckých lavic.

9.3.2024 v 9:22 | Karma článku: 38.13 | Přečteno: 2692 | Diskuse

Zdeňka Ortová

Nevíte, kdo napsal Sbohem armádo?

Jako knihovnice jsem na různé dotazy zvyklá, jenže čtenáři se často domnívají, že jsem něco mezi encyklopedií a googlem.

6.3.2024 v 9:54 | Karma článku: 33.08 | Přečteno: 1041 | Diskuse

Zdeňka Ortová

Jsem žena a MDŽ mám ráda

K tvrzení, že MDŽ je svátek zprofanovaný, jen podotknu, že může být, ale ženy, kterým je věnovaný, rozhodně zprofanované nejsou.

29.2.2024 v 17:35 | Karma článku: 26.72 | Přečteno: 538 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Ladislav Pokorný

Kateřina Konečná nechtíc prozradila, že dnešní komunistické názory jsou naprosto nelidské

O tom, že se komunisté nepolepšili a že jsou pátou kolonou putinovského Ruska, víme už dlouho. Ale že komunisté dnes vyhánějí demokratické politiky z televizních studií, otřáslo námi všemi. Kde se nová komunistická zvůle zastaví?

19.3.2024 v 0:59 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 57 | Diskuse

Eva Kislingerová

Budeme válčit se Slovenskem?

Z vyjádření některých politiků může nezúčastněný pozorovat nabýt dojmu, že diplomatické vztahy se Slovenskem jsou na bodu mrazu. Z médií to vypadá, že válka začíná a u Hodonína bude tanková bitva.

18.3.2024 v 13:24 | Karma článku: 20.99 | Přečteno: 469 | Diskuse

Karel Trčálek

Jak s Babišem dohnat a předehnat ne Západ, ale Putinovo Rusko?

Západ se nám rozpadá před očima. Zato Rusko doslova vzkvétá. S doháněním Západu je konec, teď už nám zbývá, než jen dohánět a předhánět Rusko...

18.3.2024 v 11:15 | Karma článku: 18.04 | Přečteno: 223 | Diskuse

Jiří Turner

Tomáš Klus, Tomáš Halík a jiní „pomatenci“

Co intelektuál, to antisemita a nepřítel Izraele a FF UK jako líheň „hamásníků“. A pak tu máme ty naše angažované umělce, jako je Klus. Emoce, které vyvolává palestinsko-izraelský konflikt, už asi mnohým trochu zatemňují mozek.

18.3.2024 v 11:05 | Karma článku: 29.06 | Přečteno: 4672 | Diskuse

Petr Šindelář

Jurečka bez změn v zákonech a ústavě touží zvýšit zaměstnanost!

Na pomoc si vzal počítače a na výběr vzdělávacích kurzů zavedl e-shop. Nárok na dávky chce ztížit a zájem o práci na venkově naopak zvýšit. Premiér ale tvrdí, že 2 miliardy korun ve prospěch venkova nevydá a státní rozpočet...

18.3.2024 v 9:52 | Karma článku: 11.85 | Přečteno: 221 | Diskuse
Počet článků 502 Celková karma 32.83 Průměrná čtenost 2204

Jsem spisovatelka, knihovnice, blogerka a žena s hlasitým úsměvem

Facebook: Zdeňka Ortová, BLOG, BLOK, BLOČEK:

https://www.facebook.com/people/Zde%C5%88ka-Ortov%C3%A1/100006730388524

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Konec nadvlády programátorů. Pozic ubývá, na jednu se hlásí stále víc lidí

Premium Ochota firem splnit uchazečům skoro jakýkoli požadavek a velmi nízká konkurence. Tak by se ještě nedávno dala definovat...