Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Nelehká situace. Já si skoro myslím, že byla chyba mu ty peníze schovávat na účtu. Měl k nim mít přístup mnohem dřív. Jednak by se naučil s penězi hospodařit a druhak by je asi rychle rozfofroval, takže po dovršení osmnáctky by si nemohl stavět hlavu.

Jak se zachovat teď těžko říct. Chybí mi důležité informace a to kolik těch peněz je a taky jestli syn ví kolik jich je. Ale bohužel bych ho asi nechal ať si nabije hubu. Podle popisu jeho chování sám od sebe jen tak k rozumu nepřijde. Když si maminka peníze nechá, možná se neodstěhuje, ale bude jí to vyčítat buď do smrti nebo do zmoudření (které taky nemusí nikdy přijít). V dnešní době bych se nedivil ani kdyby ji zažaloval. A myslím si, že je větší pravděpodonost, že zmoudří, když peníze rozfofruje a zůstane bez prostředků a bez práce, než když mu maminka peníze sebere a bude doufat, že jednoho krásného dne pochopí, že to bylo pro jeho dobro.

Ale těžko se radí, když člověk nezná přesnou situaci a nezná ani jednoho účastníka sporu.

0 0
možnosti

Zajímavé otázky. Já osobně bych peníze převedla na svůj účet a jednala s nimi jako se rodinnými. Byl to přece příjem rodiny, i když ho osobně vydělal syn. Bez matky by ty peníze nikdy nevydělal, takže i ona má zásluhu. Navíc když syn kdykoliv cokoliv potřeboval, neříkala mu matka patrně, že to jsou její a ne jeho peníze, přestože je vydělala ona, a potřebné mu koupila. Je to běžný postup, když půjdete na sociálku, započtou vám příjem dítěte do rodinného, takže tak. Jestliže se panáček chová takto, vzala bych peníze a koupila z nich co potřebuju do domácnosti, prostě věci pro rodinu. Jestli chce odejít, může, ale z peněz byh mu dala maximálně polovinu, a i to bych spíš schovala na později až se umoudří. Vyčitky bych na jejím místě neměla, vždyť i ona se o vše dělila. A ty starosti že ho nebude moct podporovat - ať se podporuje sám, ne? Proč by ho měla donekonečna podporovat? Normální je tohle - rodiče se starají o malé děti, velké děti se starají o staré rodiče, pokud je potřeba. Jestli v té přehnané starostlivosti není zakopaný ten pes.

1 0
možnosti
Foto

Dobrý den, paní Ivanko, děkuji Vám za zamyšlení, myslím, že jste toho hodně vystihla. Hlavně ta poslední věta bude zřejmě jedním z důvodů současného stavu. Na konci prázdnin bych ráda uveřejnila blog, ve kterém odtajním, jak dopadly jednotlivé "letní příběhy", které jsem zde během prázdnin psala. Budu ráda, když si ho přečtete.:-)

0 0
možnosti

Ta paní holt musí nechat synka padnout na hubu. S penězi nenakládala když mohla, takže teď je zkrátka odepíše. Synkovi lezla do zadnice, možná, že přijde i o něho, ale když si to dobře srovná sama v sobě, časem se jí vrátí

1 0
možnosti
Foto

Ano, paní Olgo, určitě je to jedna z důležitých cest, které příběh nabízí. Zkrátka jde o to, aby si i maminka ledacos v sobě srovnala. Děkuji Vám za přečtení.:-)

0 0
možnosti

Synův názor je samzřejmě nezralý, ale peníze bude třeba převést jemu hned jak mu bude 18.

Do té doby bych se snažil vysvětlit, že Maturita (pokud neumí řemeslo) je dnes absolutní základ a i když jeho účinky neucítí nyní, tak později ano.

Co se týče chyby ve výchově, tím bych se netrápil. Hlavně proto, že muíme hledět dopředu a chyby jste určtě udělala jako každý rodič, ale vracet se k nim nemá význam. Bohužel jste teď v roli, kdy zásadně chybí druhý rodič, protože cokoliv nyní synovi kritického řeknete nebude bráno v potaz a nebude mít účinek.

Syn si projde jistým bouřlivým obdobím a s trochou štěstí se za pár let vynoří, možná bez peněz, hotový dospělý muž.

0 0
možnosti

Tohle je jednoznačně asi vaše nejhorší dilema, nota bene když synovi chybí chlapský element na výchovu. Syn brzo vyletí z hnízda.

Já osobně bych se přiklonil k d) s tím, že není důležité, když člověk peníze má. Ale že je umí vydělat. Peníze vám utečou a majetek třeba shoří, nebo ho vezme voda. Člověk, který peníze neumí vydělat si sedne do kouta a bude se litovat. Ten druhý jde dál a naspoří si majetek nový. Tahle zkušenost vašemu synovi očividně chybí. Možná se pletu , ale asi jste určitě starostlivá maminka, která ráda vypere a uvaří.

Já svoje holky driluju od mala. Žádný, že se v 5 letech bude válet u pohádky. Když je potřeba vysát, vytřít, vyndat prádlo z pračky a pak si může hrát, nebo koukat. Nedělám to kvůli tomu, že bych si na nich léčil chlapské ego, ale jednou budou chtít mít vlastní život. Chápete co myslím?

V 18 letech už moc není co vychovávat, můžete jen tomu dát volný průběh a čekat co se stane. Můžete zkusit bod a), nebo se soudit, ale pak se po soudu se synem můžete rozloučit úplně, protože spálí všechny mosty a neuvidíte ho ani na Vánoce.

Paní Ortová přeju vám ,aby se syn rozhodl správně a kdyby ne, tak vy jste ta osoba, ke které přijde, když mu bude nejhůř, aby mohl začít znova.

1 0
možnosti

Tak jsem přehlédl text. To není o vás, ale o paní Janě.

1 0
možnosti
Foto

Bohužel, jednoznačně d).

0 0
možnosti

d) ;-) Chlapec si je vydělal, v 18 bude mít vlastní "rozum"....pak ať se stará

0 0
možnosti

P34e68t92r 65S14k41á47c93e25l

23. 7. 2018 23:24

Extrémní příklad za všechny: Pan Baťa řekl svému synovi: "Já mám tisíce synů a Ty musíš prokázat, že povedeš naši firmu k prosperitě. Jinak Ti ji neodkážu". Tam nešlo o drobné, jako v tomto případě.

0 0
možnosti

P47e81t15r 27S75k35á62c20e75l

23. 7. 2018 23:19

Někde že se stala chyba? Schází "malý dvůr a velký bič", aby potomek poznal, jak těžce se na denní chléb vydělává. Říká se tomu taky "opičí láska" a potom platí: "Jak si kdo ustele, tak si i lehne". U národů jako jsou Arménci se tohle nikdy neřeší, protože tam rodiče mají šest a více potomků a ty z nepsaného zákona se musí o rodiče postarat. Jak šťastná společnost velkých rodin to je, že? Též tohle u nás před 80. lety bylo, nyní v "moderní" době vymíráme a vychováváme si mládež sice technicky zdatnou, ale bez citu.

0 0
možnosti

J35a79n 18R81i60c67h70t31e97r

23. 7. 2018 11:28

a) Mám převést peníze dočasně na svůj účet a čekat, až syn dostane rozum? - pokud to zkusíte, dočkáte se leda tak (z jeho strany úspěšné) žaloby

b) Dát synovi ještě větší volnost, aby neměl důvod ode mě odejít? - pokud se už v sedmnácti chová tak, jak je popsáno, není mi jasné, co si představit pod pojmem "ještě větší volnost". Kupovat mu drogy?

c) Utratit naspořené peníze za rozumné věci do domácnosti dřív, než je syn promrhá s kamarády? - ty peníze můžete využít na výdaje spojené s jeho výchovou, ale to jste měla udělat dřív, tyhle výdaje musí být doložitelné. Vzít si je "za to, co jsem do tebe invenstovala" je nezákonné

d) Nechat syna peníze rozházet, aby poznal, jak je těžké žít bez nich? - nejspíš jediná možnost

Popravdě řečeno, zkusil bych se poradit s právníkem. A tomu zaplaťte z účtu syna, staráte se o jeho budoucnost. Je mi líto, že nám lepší radu.

3 0
možnosti
Foto

J52a29n57a 46M10a77j96o57v89á

23. 7. 2018 13:01

Víte, co mi vrtá hlavou? k bodu 1. Často se tady píše o tom, že matka nemá právo převést jinam synovy peníze, protože jsou jeho. A že on se s ní může úspěšně soudit. Vnímám to totiž jako nehezké a nemorální.

Po dobu, kdy živíme děti, jsou všechny naše prostředky především jejich, takže nevidím důvod, proč by honoráře měly být do korunky synkovy.

A upřímně - dost by mne zajímalo, jestli by se do takového soudu pustil. Protože to už je fakt hard core.

2 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS