Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

U nás doma je v době narození Ježíška akorát boží klid, Zdeni :))

1 0
možnosti
Foto

R^naprostý souhlas Zdeni, nejen o vánočních svátcích totiž platí, jaké si to uděláš, takové to máš-a já se na Vánoce moc těším- ačkoliv jako ateistka ne kvůli narození Ježíše ale kvůli vzpomínkám na dětství-je o součást naší kultury

1 0
možnosti
Foto

Libuško, jsem přesvědčena, že ty rituály - výkonné i duševní - měly dřív a mají i dnes svoje opodstatnění. Ano, jde o součást naší kultury a naši předci neměli rok tak krásně a užitečně rozdělený pro nic za nic.;-)

0 0
možnosti

Tradice by se měly ctít, ale je to na každém z nás... Kdo nemá pohodu v duši po celý rok, těžko jí předstírá i o těch Vánocích.

Vám krásné VánoceR^

1 0
možnosti
Foto

Děkuji Vám za návštěvu i zamyšlení... a příjemný adventní čas přeji!

0 0
možnosti
Foto

H10a76n33a 53V31l16k21o42v94á

11. 12. 2018 15:08

Já to mám s předvánočním shonem trošku jinak.

Dárky už povětšinou nakupuju přes internet, čímž se vyhnu přeplněným nákupákům, Kupování stromečku a kapra je takový náš Vánoční rituál a na trhy do centra Brna chodím s kamarády celý advent. Na svařák nebo na punč. Jídlo tam většinou není tak dobré jako doma - tak už jsme doma měli bramboráky, na tento víkend chystám šunku od kosti s jablečným křenem a v týdnu halušky...

Poslední týden před Vánoci dělám dětem ve své plavecké škole Vánoční hodinu, což je sice práce navíc, navíc pro mne už ve stovkách opakovaná, ale pro ty děti je to poprvé - a jinde to nezažijí. Takže i pro mne je to Vánoční atmosféra.

A taky si zalezeme s dcerou (mladší, ale už i ta odrůstá) do postele a podíváme se na Pelíšky a Christmast vacation....

Každý máme své tradice které nám dělají advent.

Pokud to pro někoho je nákup dárků, chápu to. V mládí jsem to měla taky tak.

Vás karmuji a zdravím, přeji hezký advent a odcházím dělat plavacího Ježíška. V odpoledních kurzech končíme už tento týden protože v tom příštím se s různými besídkami roztrhnul pytel. Tak to prostě je:-)

2 0
možnosti
Foto

Váš vánoční způsob se mi moc líbí - včetně plavacího Ježíška!;-)

Užívejte i nadále tento příjemný čas co nejlépe!

0 0
možnosti
Foto

Krásný blog, s citem a delikátností psaný, potěšil mě. Myslím si podobné a nápad oslavit celé to údajně "vánoční" řádění kdykoliv jindy v roce mi přijde hodně dobrý! ;-D

V naší rodině se "vánočním trhům" zdaleka vyhýbáme. Kromě mnoha jiných věcí je to obsahově i časově nepříslušný podfuk, protože teď vůbec nejsou Vánoce, je doba jejich očekávání. A člověk by se měl raději připravovat zklidněním, ne frenetickým shonem,

Kdosi v diskusi si u jednoho článku naříkal, že v Berlíně vánoční trhy přejmenovali na zimní trhy a prý je to známka úpadku ;-D

Vůbec si to nemyslím. Teď totiž žádné vánoční trhy nemají být! Vánoce nejsou svátky divokého honu na dárky, jsou to přeci svátky pokoje...

Posílám Vám přání pěkných a pokojných dnů.

3 0
možnosti
Foto

Děkuji Vám za moc pěkná slova!!! A hlavně za připomenutí toho, že tradice tento čas opravdu nezahrnuje do nějakého bláznění a shonu. Je to doba postupného zklidnění. Škoda, že si ho spousta lidí odpírá v přesvědčení, že to jinak nejde.

0 0
možnosti

Vanoce jsou vsechno to, co na vlastni oci nevidime a usi to neslysej. a muzou bejt klidne i v cervenci

0 0
možnosti
Foto

Asi takhle:-), bláznění se odehrává po celý rok, teď má být čas zklidnění. Je škoda, že lidi snížili sváteční dny na bakchanálie a ještě jsou přesvědčeni, že se to tak patří.;-)

0 0
možnosti
Foto

Za Nerudy ještě žádné empétrojky nebyly.;-) Já bych Vánoce zrušila jako první. Právě kvůli tomu šílenství, aby bylo uklizeno, nikdo neonemocněl, mohly se absolvovat návštěvy u příbuzenstva a všichni kolem viděli, jaká jsme úžasně soudržná rodina. Do toho neustálý výsměch mých sourozenkyň a možnost ohradit se někde v mínusu, "protože jsou Vánoce".

1 0
možnosti
Foto

To je v pořádku, Vánoce jsou i o příjemných pocitech, a pokud se Ti dostavuje duševní opak, pak je ignoruj a je možné, že teprve tím ignorováním přijde kýžená pohoda.;-)

1 0
možnosti

Zdeňko, k tomu není co dodat. Vnímám to naprosto stejně.

Takže díky! A hezký adventní, sčítací čas:-))

3 0
možnosti
Foto

Maruško, děkuji moc, protože to sčítání je báječné a vede k pocitu štěstí.;-)

0 0
možnosti
Foto

R^Krásně jsi to vystihla. hezký advent, ZdeniV

3 0
možnosti
Foto

Děkuji, Jene, i Tobě nadále co nejpříjemnější advent!

0 0
možnosti
Foto

Zdeni, "promluvila" jste mi z duše. R^ Nikdo přece nikoho nenutí podřizovat se (podle něj) jakémusi "středověkému" rituálu slavení Vánoc. Není přece důvod obhajovat si svůj individuální postoj k těmto u nás po staletí vžitým křesťanským svátkům narození Krista. Přece dnes platí - "jaké si to uděláš, takové to máš." Kdo se chce o svátcích přejídat, ať se přejídá - kdo si nechce si na konci roku uklidit byt a umýt okna, ať si je neumyje. Někdo uklízí k vůli sousedům, jiný kvůli sobě, kvůli vlastnímu pocitu čistoty. A kdo si o adventu "udělá pořádek" i sám v sobě a ve svém vztahu k lidem - i světu, je zase jen na něm. Klidný a advent, pěkné Vánoce a slunce v duši Ti přeji. V;-)

3 0
možnosti
Foto

Mirečko, to jsi zhodnotila moc pěkně. Já k tomu můžu jen lakonicky dodat: je to tak!;-)

0 0
možnosti
  • Počet článků 508
  • Celková karma 32,79
  • Průměrná čtenost 2199x
Jsem spisovatelka, knihovnice, blogerka a žena s hlasitým úsměvem

Facebook: Zdeňka Ortová, BLOG, BLOK, BLOČEK:

https://www.facebook.com/people/Zde%C5%88ka-Ortov%C3%A1/100006730388524

Seznam rubrik