Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PC

Je to přesně tak, jak píšete. Myslím si, že tzv. střídavá péče je jedním z nejhorších, co mohou rodiče svým dětem udělat.

Dovedu si živě představit, jak velmi bych jako dítě v něčem podobném trpěl. A taktéž i sebe sama v roli rodiče, který dítě miluje, soucítí s ním, a proto si dokáže plně představit tu bolest, zmatek a chaos v duši dítěte, kterému by bylo mé dítě takto vystaveno.

Proto plně chápu toho z rodičů, který něco podobného nechce v žádném případě akceptovat, přesto ale mnohdy není v jeho silách tomu jakkoli zabránit.

1 0
možnosti

Jak to tedy chcete zařídit, když rozvod manželství je jediná cesta a rodiče své děti oba stejně milují? Má se jeden z nich vzdát kontaktu s dětmi? Určitým rozumným východiskem je například skandinávský model, jak popisuji níže.

0 0
možnosti
Foto

Zdeni, karma. Nic víc, všechno jste tam napsala. Díky. "Dět především!)".

0 0
možnosti
Foto

Střídavou péči bych zažít nechtěla. Ani jako dítě, ani jako rodič.

4 0
možnosti
Foto

Zuzi, já na mou duši taky ne.

1 0
možnosti
Foto

Je to prostě život. Ač v našich očích by to bylo hezké, kdyby všechny děti měly bezstarostné dětství, tak v životě tomu tak není od nepaměti. A jistě to svůj důvod má, jen my ho ve své malosti v daný okamžik nemáme šanci nahlédnout. Stejně jako nemáme šanci nahlédnout, co si prožili a aktuálně prožívají rodiče. A co já v životě tedy vidím, je fakt, že čím těžší život člověk má, a těm strastem často čelí už od dětství, tím spíš si pak dojde k životnímu nadhledu a je v překonávání životních obtíží mnohem úspěšnější než ti, co třeba měli bezstarostné dětství. Život takový prostě je.

1 0
možnosti
Foto

Ivo, s první polovinou můžu naprosto souhlasit. Ale druhá část zamyšlení, tam to není tak jednoznačné, protože já právě znám větší část dětí, které ten nadhled naopak nenašly, zatvrdily se a teď mají problémy i jako dospělí. Z některých mám i pocit, jako by se chtěli pomstít světu. Jsou zvláštně poznamenaní, protože si neužili v dětství tu bezpečnou náruč. Samozřejmě jsou i tací, kteří jsou později v životě úspěšní, dovedou se popasovat s problémy lépe, ale duši potrhanou už celý život mají. Je sice v celku, ale záplatovaná a oni na tom nenesou žádnou vinu. Někteří berou i jako své osobní selhání, že rodina nebyla kompletní, ačkoli je to samozřejmě nesmysl. Ale děti všechno vnímají jinak, než je tomu u dospělých. Ale svět ideální není, co se dá dělat.

3 0
možnosti
Foto

J37a63n 58A40n36d27r35l68e

28. 4. 2023 11:42

Zdenko, ja si myslim a bohuzel podlozene vlastni zkusenosti, ze ani tak nejde o cernobile stridavka/nestridavka, ale vzdycky jen a jen o to, jak se ti dva dospeli domluvi, aby reseni bylo v zajmu deti, aby prava deti na pohodu a stesti byly vzdycky nad pravy dospelych na cokoli, ale vim, je to mnohem slozitejsi v zivote, nez to jen takhle napsat...bohuzel, pro deti

3 0
možnosti
Foto

Střídavka je peklo.

4 0
možnosti
Foto

Někdy opravdu ano.

1 0
možnosti

Jedna moje příbuzná uplatňuje tzv. skandinávský model. Po rozvodu si exmanželé pronajali další byt a děti zůstaly v tom původním. Jeden týden je s nimi matka a otec bydlí v tom náhradním bytě a po týdnu se to vystřídá. Děti jsou pořád doma ve svém a cestují pouze rodiče.

3 0
možnosti
Foto

To je super, jenže ne všichni rodiče jsou tak zralí.

1 1
možnosti
ES

Pevné, bezpečné místo. Ale kde vlastně je?

2 0
možnosti
Foto

Když dojde k rozchodu s dětmi, dobré řešení asi není...

5 0
možnosti
Foto

Klárko, je to tak. Já vím, stále se oháním zkušenostmi s dětskými čtenáři naší knihovny, ale mám těch osudů jako na dlani několik, ty děti velmi dobře znám, svěřují se mi, prostě s některými doslova trpím a vím, že moje povzbuzující slova pomůžou jen na chviličku.

1 0
možnosti
JH

J35i44r32i 69H51l40a79v18a

28. 4. 2023 9:12

Ačkoli taková zkušenost z dětství vždycky nepomáhá k dobrému dospívání, někdy, a u někoho to přispívá k urychleni k dospívání. Nikomu takovou zkusenost vychovy("cestovatele") nepreju a nepodorucuju. Znám to z vlastni zkušenosti.

2 0
možnosti
Foto

Ano, je to dvojsečné. Záleží nejen na povaze každého z rodičů, ale i na povahových rysech dětí. A napsal jste to přesně. To, co jednomu do života pomůže, druhého může výrazně negativně poznamenat.

2 0
možnosti
  • Počet článků 509
  • Celková karma 32,64
  • Průměrná čtenost 2195x
Jsem spisovatelka, knihovnice, blogerka a žena s hlasitým úsměvem

Facebook: Zdeňka Ortová, BLOG, BLOK, BLOČEK:

https://www.facebook.com/people/Zde%C5%88ka-Ortov%C3%A1/100006730388524

Seznam rubrik