OS

Průměrný věk dožití a průměrný věk dožití ve zdraví se fakt liší. A to čím dál tím více. Ten druhý totiž je pevně uhnízděn někde kolem šedesátky. Ti panáci z vlády a z parlamentu žijí totálně mimo realitu, ať už si říkají, co chtějí. Jak finančně, tak způsobem života, tak často i povahou.

FD

Není problém.Jděte v šedesáti do důchodu s almužnou!

Foto

Dovolím si trochu cynického humoru, Zdeni. Jak píšeš o tom nuceném odchodu do důchodu za asistence policie, tak u mě to bude nejspíš za asistence funebráků.😺

Foto

Jeníčku, odpusť, že jsem se Tvojí hlášce hlasitě zasmála.

JM

DPH z narození....moc pěkný slovní obrat

Foto

Máme jako většina zemí průběžný důchodový systém. To znamená, že ti co pracují přispívají na ty co jsou v důchodu. V Česku je momentálně.4,942.200 lidí, kteří pracují a máme 2 629 016 důchodců. . Byla doba, kdy na jednoho důchodce přispívali čtyři pracující. Dnes jsou to dva. Za třicet let to bude vyrovnáno. V roce 2020 byl průměrný důchod 14 427 Kč a v roce v roce 2021 činí průměrný důchod 15 336 korun v roce 2022 je průměrný důchod 19 500 Kč. V roce 2023 je průměrný důchod 20.710 Kč. V roce 2022 vydal stát přispěl na důchody částkou 637, 6 miliardy a v roce 2023 na důchody přispěl částkou 725 miliard.

RC

Prumerna doba stravena v duchodu 1990: 16 let

2000: 20 let

2010: 23 let

2020: 25 let

A to presto, ze od roku 1996 se zvysuje duchodovy vek.

Foto

Pokud se věk odchodu do důchodu bude pořád zvyšovat, za pár let budeme říkat: Jo, ještě pracuju, ale zapomněl jsem kde.

RC

To vas snad ve Spanelsku nemusi trapit, ne?

Jo, aha, oni tam uz ted maji 66...

Taky je mi líto těch budoucích důchodců, kteří se nevejdou do škatulky profesí s možností dřívějšího odchodu do důchodu. Jenže na druhou stranu, důchodců bude neustále přibývat a pokud na důchody nebudou finance, nebude možné to řešit nekonečným zadlužováním státu. Takže pokud někdo nevymyslí nějakou zázračnou metodu, jak se vyrovnat se stárnoucí společností, bude nutné sáhnout k nepopulárním opatřením.

OS

Populární jsou opatření v těch státech, kde pochopili, že důchodce nemůže živit jen aktivní populace svými odvody z mezd. Proto do zdrojů pro vyplácení penzí zařazují různé další příjmy státního rozpočtu od dividend státních firem až po poměrné díly různých daní, například majetkových nebo korporátních. Ale k tomu je zase zapotřebí vyčistit výdaje rozpočtu na různé trafikové penězovody, což je velmi obtížné. A je také zapotřebí si uvědomit, že jestliže např. německému pracujícímu stačí k živobytí cca polovina toho, co má na výplatní pásce, tak s tou druhou zachází poměrně často investičně. Našemu pracujícímu zbude po zaplacení živobytí víte co! A to se dá jen těžko investovat. Ale to naši panáci vrchnostenští také těžko chápou, protože jejich situace je blíž k těm německým pracujícím, nemluvě o tom, že jejich oficiální příjmy jsou zhusta jen malou částí jejich příjmů skutečných.

Foto

J52i95r53i 78C34i58z

9. 4. 2024 13:38

Co k tomu dodat? Snad jen tolik, ze ve vyspelych zapadnich statech je 65let odchodu do penze maximum a nekde se dokonce uvazuje, ze v budoucnosti nahradi vetsinu lidske prace automatizace, digitalizace a Al. Proste k zajisteni potreb lidske civilizace bude nutne jen vse ridit z nejakych center. Ty skokove technologicke postupy jsou nezadrzitelne a dokazi vydelat dostatek prostredku na obzivu civilizace. Hodne techto veci je jiz predevsim na zapade v provozu. Protoze zde se vse zavadi s velkym casovym zpozdenim tak mistni zakonodarci znaji pouze jedinou cestu, prinutit lidi delat az do sveho konce a tim usetrit ve zdravotnictvi a na penzich. V Rakousku delaji penze 12% HDP, v CR 9% HDP, ale za prusvihy v rozpoctu mohou penziste. Holt klasicky vychod.

PZ

Co k tomu dodat? Jen, že to není 65, ale více. že by to ty vyspělé země dělaly špatně?

Důchodový věk ve státech EU, EHP a Švýcarsku - Česká správa sociálního zabezpečení (cssz.cz)

  • Počet článků 511
  • Celková karma 31,84
  • Průměrná čtenost 2186x
Jsem spisovatelka, knihovnice, blogerka a žena s hlasitým úsměvem

Facebook: Zdeňka Ortová, BLOG, BLOK, BLOČEK:

https://www.facebook.com/people/Zde%C5%88ka-Ortov%C3%A1/100006730388524

Seznam rubrik