Dnešním televizním bavičům k vtipu humoru netřeba

1. 12. 2021 9:36:11
Nevíte, prosím, kam zmizeli vtipní herci a baviči? Proč nám ti současní i mrštné anekdoty vyprávějí jako zdlouhavou telenovelu a neobejdou se bez rozmáchlých gest a šklebivých grimas?

Víte, co nemůžu v televizi vystát? Jsou to trapnosti, které se za dobrou zábavu jen vydávají, takže divákům z nich není veselo, ale smutno.

Hned na začátku přiznávám, že chovám vášnivou náklonnost ke všem, kdo dovedou rozjiskřit zachmuřené tváře před televizní obrazovkou zprvu úsporným až opatrným, postupně bujaře očistným smíchem. Teď samozřejmě nemyslím tetu Růžu, když zakopne s mísou chlebíčků, ale umělce perlící inteligentním humorem tak dovedně, až my diváci začneme myšlenkově spolupracovat, chápat, domýšlet a kombinovat, abychom přesně v tu chvíli, kdy vtip dozraje k chytré pointě, sklidili smíchem kypřenou úrodu.

Co však nemůžu televizní zábavě prominout, to jsou trapnosti, které se za dobrou zábavu jen vydávají. Hlavně proto, že jeho aktéři mě jako diváka podceňují a jejich upoceně hrané veselí mě často uráží. Tento typ zábavy si nasadí lstivou škrabošku veselí, aby i průměrný televizní konzument pochopil, že teď je chvíle pro skvělý, kvalitní humor, jenže pod ní se jen pitvoří, protože se na nic lepšího nevzmůže. Z tohoto maškarního plesání je mi úzko a o šaškování, jež mi současné televizní stanice podsouvají, nestojím. A všimněte si, prosím, že teď hovořím za sebe. Chci tím zdůraznit, že nikomu jinému neupírám smysl pro tento typ vtipkování. Jen dávám na vědomí, že i já bych si ráda přišla na své, jenže po nějaké vyváženosti humoru se slehla zem. Prostě zmizela, není.

A tak si říkám, jak je možné, že již v šestnáctém století William Shakespeare věděl, že krátkost je duše vtipu, zatímco dnes nám televizní „baviči“ vyprávějí anekdoty, které mají mít mrštnost, švih a slovní úspornost, jako zdlouhavou telenovelu, při níž na nás pokřikují, dělají rozmáchlá gesta a škleby, čemuž se zřejmě máme – bez ohledu na obsah vyprávěného – smát. Snad nám chtějí dokázat, že jim k vtipu humoru netřeba. Evidentně netuší, že dobrou anekdotu musí schopný vypravěč umět podat i vsedě a s rukama za zády. Teprve pak je anekdota dobrá.

A nekrní jen kvalitní humor. Flinkají se i satirici. Místo aby chytali politiky za slova a činy, jejichž absurdita po dobrém komentáři a vtipné karikatuře volá jako dobře seštelovaný tlampač, vzmuží se jen k tomu, aby si dělali šprťouchlata z jejich tělesných anomálií. Pokud dnes politik neráčkuje, nehrbí se, nemá předkus, nakřivo kravatu a nešmajdá, může si u řečnického pultu plácat, co chce. Se satirikem to ani nehne. Už dávno přišel na to, že reagovat důvtipnou polemikou je neskonale obtížnější, než dotyčného zesměšňovat pajdáním a ceněním zubů. Je přece mnohem jednodušší dělat si srandu z vady řeči a zbaběle přitom opomíjet obsah vysloveného. Smích nahradilo posmívání.

Proto jsem vděčná za humor, který nám vrchovatou měrou dopřávali třeba pánové Jan Werich, Miroslav Horníček, Vladimír Dvořák, Miloš Kopecký, Jiří Sovák, Vladimír Menšík...

Jiří Sovák jednou šikovně řekl: „S láskou je to jako s kalamářem – po letech inkoust vyschne, ať píšeme, nebo ne.“ Kdykoli si na tu větu vzpomenu, napadne mě, jak by ji dnešní aktér zvulgarizoval, protože by si mylně myslel, že v tomto uhlazeném podání by ji divák neocenil.

A taky si vzpomínám, jak Miroslav Horníček jednou pronesl: „Když je vám vaše milovaná nevěrná a vy se chystáte skočit z okna, uvědomte si, že vám nasadili parohy, a ne křídla.“

Až se dosmějete, moc prosím, uvědomte si, jak úžasná tato věta je, a že dnešní bavič by tuto vtipnou repliku v televizi prostě pronést nemohl. Víte, co by mu dalo práce, než by k jejímu ztvárnění sehnal parohy, křídla a vhodné okno k seskoku?

A tak se přimlouvám, naše milé televize, klidně si dál vysílejte humor, který diváky i sám sebe kope do pozadí, humor, který potřebuje hrubé slovo víc než vtipnou pointu, když to má někdo rád, tak prosím, ale dejte prostor i vtipu laskavému, bystrému, kvalitnímu, protože není pravda, že diváci jsou líní myslet, to jen vy se snažíte, aby tomu tak nakonec opravdu bylo. Ale my se nedáme.

Autor: Zdeňka Ortová | středa 1.12.2021 9:36 | karma článku: 45.54 | přečteno: 6416x

Další články blogera

Zdeňka Ortová

Domácí výroba impotentního manžela

Je všeobecně známo, že výběr zaručeně motivujících slov může na manžela i po mnoha společně prožitých letech působit jako afrodiziakum. Ale na druhé straně...

27.3.2024 v 7:38 | Karma článku: 27.38 | Přečteno: 1013 | Diskuse

Zdeňka Ortová

Český lev a filmy, které nepotěší

Já vím, že je potřebné točit vážné filmy s velkým poselstvím, filmy, které hledají pravdy a rozdírají duše i svědomí, filmy, které diváka zarazí do sedadla a sevřou mu hrdlo.

11.3.2024 v 7:34 | Karma článku: 44.80 | Přečteno: 5453 | Diskuse

Zdeňka Ortová

Politik by vymámil z jalové krávy tele

Stačí zajít na předvolební mítink, politické shromáždění, podívat se na televizní zprávy či nakouknout do poslaneckých lavic.

9.3.2024 v 9:22 | Karma článku: 38.16 | Přečteno: 2704 | Diskuse

Zdeňka Ortová

Nevíte, kdo napsal Sbohem armádo?

Jako knihovnice jsem na různé dotazy zvyklá, jenže čtenáři se často domnívají, že jsem něco mezi encyklopedií a googlem.

6.3.2024 v 9:54 | Karma článku: 33.08 | Přečteno: 1049 | Diskuse

Další články z rubriky Kultura

Dita Jarošová

Uchazečky konkurzu na ředitelku /povídka/

Všechny tři postupně hledaly kongresovou místnost, až skoro bez toho "s", dveře měla čísla, která však v pozvánce nestála. A tak trochu zoufale korzují po chodbách bez informačních cedulí odchytávají všemožné i domnělé úředníky .

28.3.2024 v 9:45 | Karma článku: 8.79 | Přečteno: 261 | Diskuse

Dita Jarošová

Burešův Maelström ?

Všichni máme v paměti telefonní aplikaci Bez Andreje. Funguje dosud? Kupujete anebo využili jste ji někdy v minulosti? Už její pouhý výskyt nám v podstatě oznamuje, že bude přetěžké vyhnout se výrobkům právě z této stáje...

27.3.2024 v 9:50 | Karma článku: 11.60 | Přečteno: 314 | Diskuse

Richard Mandelík

Jeden podařený slavnostní koncert k roku české hudby

Koncert až na dvě zajímavé výjimky vokální a celý věnovaný památce české skladatelky Slávy Vorlové (1894—1973)), tudíž dnes užito jen její hudby a občas i textů.

25.3.2024 v 7:00 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 47 | Diskuse

Ladislav Kolačkovský

Rytíři Sacher-Masochové v Praze, c. a k. úředníci a milostné vášně

Na Olšanských hřbitovech je hrobka rytířů Krticzků von Jaden. A tam odpočívá i vlastní sestra slavného Sachera-Masocha, díky němuž vzniklo slovo masochismus. Barbara von Sacher. O rodu rytířů Sacher-Masoch a Krticzků.

24.3.2024 v 19:47 | Karma článku: 18.10 | Přečteno: 377 | Diskuse

Pavel Král

Spravedlnost

Po přečtení tohoto příběhu bych mohl jen poznamenat, že spravedlnost je v Božích rukou. A tím by bylo celé téma vyčerpáno. Ale já bych rád spolu s vámi uvažoval o potřebě spravedlnosti v širších souvislostech. A k tomu bych rád...

24.3.2024 v 13:00 | Karma článku: 4.43 | Přečteno: 117 | Diskuse
Počet článků 503 Celková karma 32.16 Průměrná čtenost 2202

Jsem spisovatelka, knihovnice, blogerka a žena s hlasitým úsměvem

Facebook: Zdeňka Ortová, BLOG, BLOK, BLOČEK:

https://www.facebook.com/people/Zde%C5%88ka-Ortov%C3%A1/100006730388524

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...