Pražáci jsou na slovo skoupí a někteří mají potíže slušně odpovědět

4. 06. 2023 7:00:18
Když se snažíte věnovat při letmém setkání známému pár milých slov a reakce je méně než vlažná, hodně to zamrzí.

Všimli jste si, že stoupá počet lidí, kterým je zatěžko se s vámi na pár minut zastavit? Mám na mysli třeba situaci, kdy – dejme tomu – ukládáte na parkovišti u samoobsluhy do auta nákup a zjistíte, že do vedlejšího auta láduje zásoby někdo, koho dobře znáte, ale už delší čas jste se nepotkali. Střetnete se očima, oba se rozzáříte, hlasitě pozdravíte, vy logicky předpokládáte, že si teď vyměníte alespoň pár slov, ale váš známý se odporoučí takovou rychlostí, že si nestačíte z nákupního koše vyndat ani ovesné vločky.

Já patřím mezi ty, kdo se na ostatní neusmívají zbůhdarma, a když se někoho zeptám, jak se má, tak mě to fakt zajímá. Včera ráno jsem se vracela naší ulicí z trhu s taškou plnou čerstvé zeleniny, když u protějšího chodníku u domku jedné ze sousedek, paní Ondráčkové, zastavilo auto a vyběhl z něj její zeť, kterého jsem už delší čas neměla to štěstí potkat. Naše milá sousedka v domku již pár měsíců nebydlí, protože se přestěhovala do domova důchodců a z rodiny dcery nebo syna vždy někdo jednou týdně přijede, aby zalil zahrádku, domek vyvětral a podobně. Manžel její dcery za tímto účelem přijíždí z Prahy jen hodně sporadicky, tak jsem se začala usmívat od ucha k uchu, zkrátka jako když vidíte někoho, koho léta znáte a teď jste se už pěkně dlouho neviděli, a na jeho pozdrav jsem odpověděla hodně radostně, snad i vřele, a ještě přidala přátelské povzdechnutí, že jsme se už dlouho nepotkali, že jo. Ale on se po mně jen tak jako udiveně ohlédl a vypadal, že ho víc zajímá kapota jeho auta. To víte, nenechala jsem se odradit, znám ty Pražáky, co jsou na slovo obzvláště skoupí, protože nejsou zvyklí žít pospolitě sousedským životem jako my na menším městě, tak jsem ještě jeho směrem snaživě zavolala: „A co vaši kluci, jak se mají?“ A sousedčin zeťák nejen že neustal v obcházení svého auta, natož aby mi vyšel pár kroků vstříc, abychom na sebe nepokřikovali z jednoho chodníku na druhý, on se po mně skoro znechuceně ohlédl a odvětil: „A proč vás to zajímá?“

No chápete to? Já jejich kluky znám odmalička, jeho žena byla moje kamarádka od dětství a kluky sem k babičce vozila často na prázdniny. Teď už jsou dospělí, tak je jen logické, že mě potěší, když se dozvím, že už mají dostudováno a v životě se jim dobře daří. Tak jsem přidala do kroku a tomu pražskému nemluvovi jsem udiveně a již takřka přes rameno řekla, že mě to zajímá právě proto, že jsme se už dlouho neviděli.

Doma jsem se ze setkání s neochotným pánem rychle oklepala a pustila se do čištění zeleniny. Občas jsem očkem hodila směrem k domku sousedky Martinky, která bydlí přímo proti nám, protože na jejich střeše pracují řemeslníci a je radost vidět, jak jim jde práce pěkně od ruky, když v ten okamžik jeden z pokrývačů sešplhal na chodník, otočil se na kolegu, a o mě se začaly pokoušet mrákoty. Lidi zlatý, já jsem před chvílí na ulici nezpovídala kamarádčina manžela, ale úplně cizího pokrývače, který mu byl podobný, tedy mně se zdálo, že mu podobný je. Stejná postava, pod nosem knír, parkoval před vrátky paní Ondráčkové... No to je teda trapas. A pak jsem se začala smát a nebyla k utišení. Umíte si představit, co si ten pán asi o mně musel myslet? A tak jsem sousedce zavolala, celý trapas jsem jí převyprávěla a poprosila ji, aby pokrývači vysvětlila, jak to celé bylo. I Martinka se od srdce zasmála, a ještě mě potěšila informací, že ten pán má shodou okolností taky dva syny, takže ho dotaz po jeho klucích od úplně cizí ženské musel hodně zaskočit.

Asi takhle. Nevím, jestli jsou všichni Pražáci na slovo skoupí, ale já nejsem, proto jsem při líčení včerejší historky slovy nešetřila.

Autor: Zdeňka Ortová | neděle 4.6.2023 7:00 | karma článku: 39.58 | přečteno: 6451x

Další články blogera

Zdeňka Ortová

Domácí výroba impotentního manžela

Je všeobecně známo, že výběr zaručeně motivujících slov může na manžela i po mnoha společně prožitých letech působit jako afrodiziakum. Ale na druhé straně...

27.3.2024 v 7:38 | Karma článku: 27.16 | Přečteno: 1000 | Diskuse

Zdeňka Ortová

Český lev a filmy, které nepotěší

Já vím, že je potřebné točit vážné filmy s velkým poselstvím, filmy, které hledají pravdy a rozdírají duše i svědomí, filmy, které diváka zarazí do sedadla a sevřou mu hrdlo.

11.3.2024 v 7:34 | Karma článku: 44.80 | Přečteno: 5451 | Diskuse

Zdeňka Ortová

Politik by vymámil z jalové krávy tele

Stačí zajít na předvolební mítink, politické shromáždění, podívat se na televizní zprávy či nakouknout do poslaneckých lavic.

9.3.2024 v 9:22 | Karma článku: 38.16 | Přečteno: 2704 | Diskuse

Zdeňka Ortová

Nevíte, kdo napsal Sbohem armádo?

Jako knihovnice jsem na různé dotazy zvyklá, jenže čtenáři se často domnívají, že jsem něco mezi encyklopedií a googlem.

6.3.2024 v 9:54 | Karma článku: 33.08 | Přečteno: 1049 | Diskuse

Další články z rubriky Ostatní

Ladislav Jakl

Dělají z nás ženy! Nebo jen hlupáky?

Jsme všichni obětmi tajemného spikleneckého experimentu, kdy pomocí přísad do potravin globální vládci nadělají z chlapů zženštilé hermafrodity, neschopné plodit děti?

28.3.2024 v 18:55 | Karma článku: 16.41 | Přečteno: 198 | Diskuse

Milan Šupa

Čerpejme sílu ke vzestupu z prožití reality Ducha

Myslím, tedy jsem! Tato slova jsou lež! Jsou omylem! Kdo je akceptuje, sází na falešnou kartu a promrhává svůj život. Ztotožňování vlastní jsoucnosti s rozumem a myslí je tou největší tragédií, která nás může postihnout.

28.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 26 | Diskuse

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 23 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 15.11 | Přečteno: 282 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 19.53 | Přečteno: 495 | Diskuse
Počet článků 503 Celková karma 32.12 Průměrná čtenost 2202

Jsem spisovatelka, knihovnice, blogerka a žena s hlasitým úsměvem

Facebook: Zdeňka Ortová, BLOG, BLOK, BLOČEK:

https://www.facebook.com/people/Zde%C5%88ka-Ortov%C3%A1/100006730388524

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...