Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PD

Dobrý text, jen mi tam chybí vliv Babišovy péče o živnostníky - to je tak min ze 70%.

1 0
možnosti
Foto

J54a64n 57P84r71a96ž25á39k

16. 11. 2019 17:08

Abo, Zdeni, je to taková smutná celorepubliková bolest makých českých prodejců. Tobě karma za jejich blogovou podporuR^

2 0
možnosti
Foto

Děkuji, Honzo. Je mi to líto, ty lidi se snaží, vybudují živnost, můžou se přetrhnout, ale postupně zjistí, že pokud nepodnikají ve svém a musí ještě platit nájem, tak se na malém městě prostě neuživí, protože místní jsou sice spokojeni, že tam ta prodejna je, ale nechají v ní jen malé peníze za drobnosti, protože si většinu peněz uchovají pro utrácení ve větších městech. Ach jo.

2 0
možnosti
MB

Vážená paní, komunisti se z nepochopitelných důvodů - Snažili mít lidi rozvrstvené po celé republice. Vytvářeli tedy umělou přezaměstnanost, i za cenu odebírání zisků těm, kteří měli zisk. Dotovali vše nefunkční,a aby vnikl dojel žitelnosti. Logicky obé zkrachovalo. Kapitalisté řekli to přirozené, podnikejte v čem chce, nicméně "Za svoje".

Naše obec měla 511 obyvatel - nyní je jich asi 701. Jak je to možné ? Zřejmě tou masivní výstavbou RD, které zde rostou doslova jakou houby po dešti. Chodím se psem, nestačím se skutečně divit, o upraveném okolí ani nemluvě. Povzbudivé je, že to stavějí mladí lidé - Řemeslníci, o žádné zbohatlíky vůbec nejde ! Pochopitelně, základem je funkčnost Obecného úřadu, aby podmínky vytvářel - Dělá to, láká .

Dopravní spojení bez problémů, bus v intervalu á 1 hodiny, podobně vlakové spojení. Zmiňované maloprodejny rozšířeny, podobně krčmy. Blahý vliv, zde má minipivovar Koníček, soukromí sedláci. Podobně existence rodinných firem od Vodo-Topo-Plyn, různými službami konče. Pravda, kdo nenalezne pracovní uplatnění v místě, pocestuje 10 km do okresního města, nebo maká za slušnou mzdu - v automobilce Hyundai ...

Komunistům se zde moc nedaří - neb byli objeveni jako zcela nepotřební. Já jsem tady kdysi před 21 lety prozíravě postavil RD na důchodek. Dobře jsem udělal ! Ta obec, může být ještě početnější ! Nejsem tady přihlášen k trvalému pobytu ! Rarita - Není zde kanalizace s čističkou vody. Starosta, který by to chtěl zavést = Okamžitě končí ! Důvod ? - Voda je o 50% levnější - Není fakturováno Stočné ! Tedy bazény :-)

0 0
možnosti
LH

Miroslav Buček

Tak to žijete v kraji kde je blízko k velkému městu.My, co žijeme v Krkonoších, jsme svědky ÚTLUMU vesnice.Píšete o masívní výstavbě.

To já nemohu říci.Masívní výstavba (teda ne tak docela) ale přestavování rodinných domů na vícegenerační popř. výstavba nových domů byla až do revoluce (od r.1960 až do revoluce postaveno či přestavěno 30 baráků).Po revoluci POUZE 2 .Dneska v těchto vícegeneračních barácích dožívají staří lidé, kteří naříkají, jak se na tom nadřeli a jejich děti dneska o to nemají zájem (respektive mají, ale UŽ ABY SE TO PRODALO a rodiče odešli do domova důchodců).

A jak píšete... funkčnost OBECNÍHO ÚŘADU. Naše vesnice byla v r.1975 přifařena k městu (5 km vzdálenému) a ono NEMÁ zájem udržet tuto vesnici v normálním stavu (pro město jsme přítěží, protože musí finacovat veřejné osvětlení...ŠKOLY SE VZDALA TA JE V HAVARINÍM STAVU a tak bych mohl napsat hromadu kdy nás město hodilo za hlavu (za komunistů družstvo protahovalo veškeré cesty a silnici k tomuto městu..dneska ?? 2 - 3 dny neprotažené cesty, protože PŘEDNOST MÁ MĚSTO A JEJICH ULICE, ale hlavně že musíme městu platit paušál za odpad..to zatím odváží bez problémů).

Takže ono to je o tom kde a jak bydlíte a k jak se město chová ke své satelitní vesnici.

1 0
možnosti
Foto

Zdeňko, je to tak. Při každé návštěvě ve svém rodném městečku, se nestačím divit, co zase osiřelo a jasně vím, kdo obchůdek obsadí. Původní obchod je tu jen jeden a to jsou Klenoty. Stále na svém místě. Ještě se drží masna, ale taky se stěhuje z místa na místo a dvě cukrárny.;-)R^

1 0
možnosti
Foto

Jitko, tak ty Klenoty, to mě pobavilo:-). Tak ať se i nadále držej a prosperují. Já se u nás snažím nakoupit většinu věcí, jednak chci prodejce podpořit a pak oceňuji, že mají na svých malých prodejnách kvalitní věci. Kdybys viděla, co u nás bylo obchodů. Ale pak najednou lidi začali utrácet jinde. Doma si nakoupí pár základních potravin a o víkendu vyrazí do nákupních center a tam doslova vyhazují peníze i za doslova krámy, které by si u nás nikdy nekoupili. A pak mi ukazují, že se např. to nové natahovací prostěradlo šíleně vytáhlo hned po prvním praní, zatímco já si ho kupuji u nás, protože paní má zboží od dobré české firmy a prostěradlo drží a drží.:-)

1 0
možnosti
VN

Běda, běda ... na tohle téma se žertovat nedá ....

Uvědomit jsme si to nestily, už jsme to prošvihly .... :-/ :-( Rv

1 0
možnosti
Foto

Vlastičko, zdravím Vás a děkuji za verš! R^

1 0
možnosti
LH

Vážená paní, komunisti se snažili mít lidi rozvrstvené po celé republice, takže se snažili v každé vesnici udržet školu, krámy (Jednoty) či hospody (RaJ nebo Jednota) i za cenu ztrátovosti kde dotovali tyto prodejny z prodejen, které měly zisk.Tento režim kouká jenom na zisk, mladé z vesnic vyhání (stěhujte se za prací) a tudíž se tyto krámy zlikvidovaly a těch pár důchodců to nezachrání.

Vidím to v naší vesnici.Za komunistů 420 obyvatel, školka, škola, krám Jednota, hospoda, autobusové spojení do města na tři směny (zrovna tak zpět), prosperující družstvo, pojízdný řezník..a měl všechno...ne hned, ale stačilo si objednat a příště to dovezl a spolky (Svaz žen, Sokol, hasiči).

Dneska 280 obyvatel (převážně důchodci, protože režim lidi z vesnice vyhnal) a všechno ZLIKVIDOVANÉ.A jak v tomto složení chcete podporovat nějakého soukromníka.Ano, několikrát se o to někdo pokoušel, ale po dvou měsících krám zavřel kvůli ztrátovosti (ani se nedivím, protože NENÍ počet obyvatel,které by krám podporovali).

0 0
možnosti
  • Počet článků 511
  • Celková karma 32,28
  • Průměrná čtenost 2186x
Jsem spisovatelka, knihovnice, blogerka a žena s hlasitým úsměvem

Facebook: Zdeňka Ortová, BLOG, BLOK, BLOČEK:

https://www.facebook.com/people/Zde%C5%88ka-Ortov%C3%A1/100006730388524

Seznam rubrik