Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
IB

I98v28a54n 32B25e59n57d14a

4. 6. 2021 10:52

1.

Plně souhlasím s tím, že by při přechylování jmen měli být zrovnoprávěni i muži. Tedy mělo by být uzákoněno práva na přechýlený tvar jmen i pro muže.

Přijetí přechýleného příjmení muže by mělo být chápáno jako akt solidarity ženicha s potížemi nevěsty ( nové doklady, nová identita v práci a ostatních komunitách, nové jméno v kontaktech, ve veřejných i neveřejných číselnících a seznamech ). Vidím to jako pokračování trendu solidarity, který se projevuje např účasti otců při porodu.

2.

Pokud má přechylující koncovka sloužit k identifikaci pohlaví, tak by se při přechylování příjmení muže měla používat koncovka -ový a ne -ová. Čili když si slečna Červená bude brát pana Nováka a když si snoubenci zvolí společné příjmení, v obou případech v přechýleném tvaru, vznikne paní Nováková s panem Novákovým.

3.

Pokud bude i nadále převládat názor, že přechýlení vyjadřuje vlastnictví - tedy že paní Nováková je vlastněna panem Novákem - tak bych navrhoval analogii i zde. Slečna Červená se po svatbě stane paní Novákovou a pan Novák se stane panem Novákové

4.

A vůbec - Neměli by se snoubenci před svatbou dohodnout na tom, jestli přechýlení bude v jejich případě znamenat vlastnost nebo vlastnictví ? Usnadnila by se identifikace kdo je hlavou rodiny.

5.

Tento příspěvek míním sarkasticky.

4 0
možnosti

Pan Lasica, manžel bývalé velvyslankyně Vašáryové, dával kdysi k lepšímu, že ho na recepci ve Vídni někdo oslovil Mr. Vašaryova.:-)

5 0
možnosti
VR

On dokonce říkal, že takové oslovení bylo poměrně časté. Ale někdo (myslím, že maďarský ambasador) věděl, jak to na Slovensku chodí, a tak ho oslovil Mr. Vašáry.

3 0
možnosti
Foto

A ještě ta móda dvou příjmení. To také nemá chybu. Jsem zvědav, jestli někdy v souvislosti s nepřechylováním vzniknou absurdity jako "Nikola Černý Koníček", nebo "Jana Naegelvoegelbordeurbanik Bělohradský" či "Lenka Modrý Čáp". :-)

6 0
možnosti
MS

Uklízečka? ;-D Náglfóglburdebaníková Bělohradský? :-)

0 0
možnosti
JP

Pripada mi to ponekud posetile. Takze ceska prijmeni se budou smet pouzivat v neprechylenem tvaru, ale cizi prijmeni se budou nadale prznit?

Mili zakonodarci, s takovym paskvilem jdete do mist, kam slunce nesviti.

7 0
možnosti
Foto

Já neslyším a používám skryté titulky. Když bylo rychlobruslení, jezdila tam "Lollobrigidaová". Mazec.

2 0
možnosti
Foto

Skvělý blog, Zdeni.:-)R^

Na matriku zcela jistě nepoběžím, jsem 22 let Medková a tak to i zůstane.;-D

9 0
možnosti
Foto

Děkuji, Šárko. Taky si ten koneček s chutí nechám ;-D.

1 0
možnosti
RP

Spousta lidí si bohužel neuvědomuje, že ženská příjmení jsou přechýlená, protože je potřeba z důvodu skloňování převést původně mužské příjmení do ženské podoby. Spousta pipek si myslí, že ono "-ová" symbolizuje vlastnictví. No, bohužel, zde se ukazuje, jak je negramotnost škodlivá. Jen se základy české gramatiky by tyto moudré ženy věděly, že ta koncovka -ová nevytváří přídavné jméno přivlastňovací. To by musela být koncovka -ova. Tedy nikoliv Nováková, ale Novákova. Nikoliv Černá, ale Černého.Ještě by mě ale zajímalo, jak tedy skloňovat např. paní Novák:

1.p. Novák (spíš by to mělo být Nováka), 2.p. Nováky, 3.p. Nováke, 4.p. Nováku, 5.p. Nováko. 6.p. Nováke, 7.p. Novákou - Hmm, podle vzoru žena už to tak noblesně nezní. A podle vzoru slepice to zní ještě hůř :(.

Ještě mě napadá podle vzoru pán: Půjdu k Petře Novákovi, Sejdu se s Janou Novákem – no, to spíš vypadá, že se setkávám s nějakou mužatkou (což u těchto sufražetek nebývá zcela daleko od pravdy).

Patrně by tyto dámy rády, aby se jejich příjmení neskloňovalo - ony rady zní exoticky. Je to totiž tím, že ničím jiným se zpravidla zviditelnit nedokážou.

Bohužel i zde to ale dost skřípe: Půjdeme k Novákovi a Novák, nebo Novák se sešel s Novák :) To snad zní ještě hůř.

21 1
možnosti
BV

Pane Pechereku,

mohl byste tu písemně aplikovat vaše úvahy na typická česká ženská příjmení Kočí a Paulů? Jen to probůh nezkoušejte u žen , které se tak skutečně jmenují, mohli by vás něčím přetáhnout za úmyslné prznění jejich jména.

A jak si poradíte s podstatným jménem ženského rodu "paní", když se při používání v různých pádech nemění?

1 1
možnosti
Foto

Takovou Martinu Navrátilovou by o takové blbosti vůbec nenapadlo přemýšlet.

A protože máme svobodu, rozhodl jsem se nepřechýlené ženy oslovovat pane.

22 0
možnosti
LV

Celý večer běží na toto téma debata na Radiu Beat. Honza Hamerník dnes (ne)přechylování vyhlásil za téma večera. Z příspěvků diskutujících - kupodivu hlavně mužů - vyplývá, že nepřechylování českých jmen vnímají jako vymezení proti jakési slovanské zaprděnosti. prostě když je slečna nebo paní Fousek, tak je to úplně jiný kafe, než když je Fousková. Prostě v cizině to tak mají, tak proč ne my. Musel jsem se usmívat, když tam jeden posluchač vyprávěl, že jeho tři dcery tedy rozhodně žádnou koncovku -ová nemají a že je to něco úplně jiného, než když se někdo jmenuje Kevin Oliver Červeňák... Můj názor je, že naopak je to úplně totéž, protože oboje rodiče se volbou jména pro svoje dítě distancují od svého etnického původu. Nic jiného za tím není.

Ale pravda je, že si má každý dělat, co chce. A proto jsem přesvědčen, že nejen ženy by měly mít právo na nepřechýlená příjmení. Podle mě by měl mít každý právo zvolit si jméno podle vlastního uvážení. Proč by měl nosit jméno, které mu dal někdo jiný? Vždyť si dnes můžeme koupit i RZ na auto na přání, tak proč ne jméno?

3 0
možnosti
AK

Nepřechylování mi nevadí.

Vím aspoň že s vtipy typu

"Proč se nevěsty vdávají v bílém? Aby lépe ladily s kuchyňskou linkou."

nemám šanci uspět.

Vadí mi neskloňování.

Proč je to pořad Emmy Smetana?

A ne Emmy Smetany?

2 0
možnosti
ED

Přesně, je stejná hrůza jako "opera Bedřicha Smetana"

1 0
možnosti
HK
  • Počet článků 511
  • Celková karma 32,00
  • Průměrná čtenost 2186x
Jsem spisovatelka, knihovnice, blogerka a žena s hlasitým úsměvem

Facebook: Zdeňka Ortová, BLOG, BLOK, BLOČEK:

https://www.facebook.com/people/Zde%C5%88ka-Ortov%C3%A1/100006730388524

Seznam rubrik